Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

G Programpunkt 41-44 Stoppa människohandeln

41. Inför straffet grovt sexköp. Vi vill införa straffet grovt sexköp bör för den som köper sex av en person som är offer för människohandel och därmed tvångsprostituterad.

42. Krafttag mot människohandel och barnsexbrott på EU-nivå. Inom EU ska vi arbeta för att harmonisera straffen för människohandel och barnsexbrott, och samarbeta tätt med myndigheter i ursprungsländer och i länder där barn utsätts för övergrepp. Stöd till frivilligorganisationer som skyddar brottsoffer är centralt.

43. Permanenta uppehållstillstånd och europeiskt vittnesskyddsprogram. De människor som lyckas ta sig ur människohandlarnas klor blir ofta hotade, och ibland riskerar även deras familjer i hemlandet att råka illa ut. Därför vill vi införa ett europeiskt vittnesskyddsprogram och dessutom ge de offer för människohandel som vittnar mot sina förövare permanent uppehållstillstånd i Sverige.

44. Interpol måste stärkas. Brottsligheten känner inte några gränser, inte ens EU:s. Sverige bör därför inom ramen för EU-samarbetet ta initiativ för att förstärka Interpols arbete på området människohandel. Fler länder måste få stöd och hjälp för att kunna delta effektivt i samarbetet mot den gränsöverskridande brottsligheten.

PS-svar:

I punkterna 41–44 lyfter programgruppen fram åtgärder som syftar till att stoppa den cyniska människohandel som är en av den organiserade brottslighetens främsta inkomstkällor. På svensk nivå vill man införa straffet grovt sexköp och ge offer för människohandel permanent uppehållstillstånd. På europeisk nivå vill man bland annat ta harmonisera straffen och införa ett vittnesskyddsprogram. Man vill också att Sverige inom ramen för EU-samarbetet tar initiativ för att förstärka Interpols arbete på området. Inga motionsyrkanden har inkommit på dessa punkter. Partistyrelsen tillstyrker programgruppens förslag punkt 41–44.

Lämna en kommentar