Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

G Programpunkt 67-69 Polisdatalag och teknikstöd och motion G2 y16

Programpunkter:

67. Modernisera tekniken. Polisens ålderdomliga teknik gör att mer tid än nödvändigt används till administration. Vi menar att alla poliser i yttre tjänst borde ha handdatorer, att penningtvättsanmälningar ska kunna göras elektroniskt och att polisen måste ha möjlighet att ta emot SMS och MMS.

68. Nationell databas. En viktig del i det nationella underrättelsearbetet är att olika myndigheter lättare ska kunna komma åt varandras uppgifter om enskilda kriminella. Dagens polisdatalag är föråldrad och försvårar informationsutbytet inte bara mellan polisen och andra myndigheter, utan också mellan olika regionala polismyndigheter. Svensk polis måste få en ny polisdatalag och en enhetlig nationell databas för underrättelsearbetet.

69. Minska administrationen. Det administrativa arbetet som följer efter ett ingripande måste göras effektivare och minska, utan att kraven på rättssäkerhet sänks. Detta kan till stor del ske genom ett modernare teknikstöd

G2. Den rättspolitiska rapporten

Motionär: Folkpartiet liberalerna Stockholms län

Förslag till landsmötesbeslut:

16. att punkt 68 kompletteras med: ”För att värna integriteten ska den nya polisdatalagen innehålla tydliga regler om vilken typ av information som ska lagras och hur materialet ska gallras.”

Vad gäller punkt 68 är det viktigt att den nationella databasen redan från början har klart avgränsad omfattning, för att den inte på sikt ska svälla och bli ett hot mot integriteten.

PS-svar:

Frågan om en ny polisdatalag har varit aktuell länge, och det skriver programgruppen om i punkt 68. Gruppen menar att dagens polisdatalag är föråldrad och försvårar informationsutbytet både mellan polisen och andra myndigheter och inom polisen. Därför föreslås en ny polisdatalag och en enhetlig nationell databas för underrättelsearbetet. I motion G2, yrkande 16 vill motionärerna göra ett tillägg till punkt 68 med innebörden att den nya polisdatalagen ska innehålla tydliga regler om vilken typ av information som ska lagras och hur materialet ska gallras. Partistyrelsen instämmer med motionärerna i sak, och välkomnar därför detta förtydligande av punkt 68. Partistyrelsen föreslår att punkt 68 samt motion G2 yrkande 16 bifalls.

I punkterna 67 och 69 för programgruppen fram idéer för att modernisera polisens teknikstöd och för att minska administrationen. Partistyrelsen instämmer och noterar att inga motioner har inkommit på dessa områden och föreslår bifall till punkt 67 och 69.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: