Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

D32, Kassaregister

D32. Avskaffa kravet på att investera i kassaregister

Motionär: Folkpartiet liberalerna Östermalm, Stockholm

Förslag till landsmötesbeslut:

1. att Folkpartiet ska verka för att riva upp den nya kassaregisterlagen

Den nya kassaregisterlagen träder i kraft nästa år – den 1 januari 2010. Denna kostnad är onödig och hög för småföretag. Alla företagare som tar betalt direkt av kund (kontanter eller kort) och har en årsförsäljning större än 4 prisbasbelopp (171 200 kronor inkl. moms år 2009) måste ha ett dyrt, av Skatteverket certifierat kassaregister, kopplat till ett elektroniskt journalminne för kontinuerlig övervakning av sin kassa. Journalminnet ska bara skattekontrollanterna kunna läsa av. Lagen sprider ny frustration och uppgivenhet bland redan hårt pressade småföretagare. Många småföretag riskerar att läggas ned som en konsekvens av lagen.

PS-svar:

I motion D32 föreslås att Folkpartiet ska verka för att riva upp den nya kassaregisterlagen. Argumentet som anförs är att certifierade kassapparater är dyra och att lagen sprider frustration och uppgivenhet bland redan hårt pressade småföretagare.

Syftet med lagen är att få bukt med manipulerbara kassaapparater och fusk inom kontantbranschen. Därmed kan det bli lättare för seriösa företag inom kontanthandeln att konkurrera på lika villkor. Även organisationer som Företagarna och Fria Företagare anser att lagen är i grunden bra. Däremot kan vi hålla med om att den avsatta tiden för genomförande var för kort, med tanke på de krav på certifierade kassapparater som Skatteverket satt upp. Partistyrelsen anser därför att Folkpartiet bör verka för att genomförandet av denna lag senareläggs. Redan har det tidigare beslutade kontrollsystemet förenklats.

Partistyrelsen har full förståelse för att kostnaden för certifierade kassapparater innebär en övergångskostnad, särskilt för företag som ligger precis på gränsen om fyra basbelopp (år 2009: 171 200 kronor) i omsättning. I förlängningen tror vi dock att många företagare, särskilt i branscher där det förekommer fusk, kommer att dra nytta av den nya lagen. Partistyrelsen föreslår därför att motion D32 anses besvarad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: