Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

G65 Uppföljning av ärende om Håkan Lans

Motionär: Lars Henric Ekstrand, Malmö

Förslag till landsmötesbeslut:

  1. att partistyrelsen ges i uppdrag att verka för att alliansregeringen följer upp ärendet Håkan Lans. Det är utomordentligt viktigt på både moraliska, juridiska och ekonomiska grunder att skydda en framstående svensk uppfinnare. Det borde finnas bättre förutsättningar att få rättvisa mot Pentagon med den nya amerikanska administrationen. Ärendets nuvarande status bör klarläggas, och ny regeringsframstöt hos Obamaregeringen vid behov göras.

Den svenske uppfinnaren Håkan Lans uppfann bl.a. datormusen och tekniken bakom färggrafiken på datorskärmar. Lans har dömts att betala över 100 miljoner kronor i en rättegång i USA, men ny rättegång pågår. Tvisten handlar om en världsuppfinning, patentet på färggrafik till datorer. Efter påstötningar från den förra svenska regeringen tog amerikansk domstol åter upp fallet.

Åtskilliga globala företag, bl.a. Compaq, Gateway och Hewlett Packard, samt Pentagon använde Lans mjukvara utan att betala royalty och gjorde därmed patentintrång. Lans stämde genom amerikansk advokatbyrå dessa företag. En av advokatbyrån AM & S delägare, Louis Mastriani, arbetade mest med Håkan Lans mål. Enligt uppgifter i svenska media, bl.a. Östgöta Correspondenten och TV4, kom Mastriani med ett flertal oriktiga uppgifter. ”Jag var omgiven av advokater som fått flera miljoner i ersättning men som inte gjorde sitt jobb”, säger Håkan Lans i ett domstolsförhör. Han skaffade en ny advokat, Forrest Hainline, som överklagade beslutet om rättegångskostnaderna. Det hände ingenting utan ärendet blev liggande hos domstolen. Dröjsmålet blev så uppseendeväckande att både den förra svenska regeringen, genom näringslivsminister Leif Pagrotsky, och EU, genom parlamentsledamöterna Göran Färm från Norrköping, Carlos Cabeza y Westendorp och Erika Mann, protesterade.

Bo Holmström vid TV4-nyheterna (20 mars 2009) fick från UD och svenska ambassaden i Washington ut samtliga handlingar i ärendet inklusive de av den amerikanska regeringen hemligstämplade eftersom de faller under den svenska offentlighetsprincipen. Handlingarna visar att den dåvarande svenska regeringen vid flera tillfällen använde ett mycket skarpt språkbruk, nästan okänt i diplomatiska sammanhang i västvärlden. Man begärde bl.a. att advokat Mastriani skulle lagföras och att brotten ej skulle preskriberas. Detta utlovades av Bushregeringen. Den bröt omedelbart sitt ord och preskriberade åtalen mot advokat Mastriani samt de amerikanska dataföretagen. Dessutom hemligstämplade man samtliga handlingar i ärendet. Sannolikt var det för att skydda Pentagon. Den 25 mars fortsatte förhandlingarna i amerikansk domstol där det förhoppningsvis kommer att redas ut om Lans advokat begått mened för rätten. Om han skulle fällas riskerar han flera års fängelse. Utgången av domstolsförhören är en fråga om liv och död för både advokatbyråerna och Håkan Lans. Han blir ruinerad om han förlorar. Advokatfirmorna kan få yrkesförbud i USA och riskerar att få betala över tre miljarder kronor i skadestånd om de förlorar.

PS-svar:

Författaren till motion G65 vill ge partistyrelsen i uppdrag att verka för att alliansregeringen följer upp ärendet Håkan Lans och ger stöd i hans patenttvister med bland annat det amerikanska försvaret. Ärendets nuvarande status bör klarläggas, och ny regeringsframstöt hos Obamaregeringen vid behov göras, menar motionären.

Partistyrelsen vill framhålla att frågan inte är riktigt så svartvit som den framställts bland annat i vissa medier som motionären åberopar. Det finns komplikationer i bedömningen av patentanspråken som Folkpartiet som parti inte bör ta ställning vare sig för eller emot. Patentärenden är en fråga som framför allt måste lösas av domstolar. Men i den mån som rättegångsfel eller andra oriktiga förfaranden kan styrkas, så bör naturligtvis svenska staten ge sitt stöd till att uppfinnaren Håkan Lans får erkännande och upprättelse som han har rätt till. Med detta bör motion G65 avslås.

Annonser

Ett svar to “G65 Uppföljning av ärende om Håkan Lans”

  1. Lars Henric Ekstrand said

    Min kommentar
    ”Partistyrelsen vill framhålla att frågan inte är riktigt så svartvit som den framställts bland annat i vissa medier som motionären åberopar”. Svaret vill påskina att det bygger på kunskap. Man frågar sig då vad det är som inte är ”svartvitt”. Enligt dokument i min besittning är ärendet betydligt värre och tydligare än min modesta skrivning. Det verkar snarare vara brist på civilkurage hos PS. Det vore hederligare att rätt ut säga att ”det här vill vi inte blanda oss i” i stället för att låtsas kunskap som man inte har.
    Lars Henric Ekstrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: