Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

G39 Införande av alkolåsbommar i våra större hamnar

Motionär: Rolf Tholén, Karlshamn

Förslag till landsmötesbeslut:

att Folkpartiet ska verka för ett införande av alkolåsbommar, eller liknande alkotest, i våra större hamnar för att undvika allvarliga trafikskador på grund av att allt för många kör alkoholpåverkade i land från färjorna i våra utlandshamnar

Undertecknad har i februari 2007 fått en motion bifallen i kommunfullmäktige i Karlshamn, om alkolåsbommar i vår hamn. För något år sedan upplevde vi ju en dödsolycka med en rattfull chaufför i Skåne. Många olika tillbud har förekommit med allvarliga skador som följd under senare år.

Vid förfrågan om bekostandet av denna bom, har såväl hamnen, som polisen och Vägverket uppgett, att detta är en synnerligen viktig och angelägen fråga, men ingen anser sig ha råd att betala kostnaden för denna alkolåsbom. Vägverket lovade dock att vidarebefordra min skrivelse till central nivå för att kunna få alkolåsbommar tillstånd. Vägverket, Polisen, hamnen m.fl. anser att detta är en statlig angelägenhet, varför det krävs ett beslut på riksnivå, för att få dessa bommar tillstånd.

Jag vill inte ha på mitt samvete att jag inte gjort allt som står i min makt, för att förhindra ytterligare tragedier, som skulle ha kunnat förhindras genom alkolåsbommar eller något liknande alkotest, innan man kör iland från färjorna. Detta borde gälla alla färjor med utlandstrafik. I Trelleborg har alkolåsbommar haft en mycket god effekt i sin hamn. Kostnaden i Trelleborg uppgick till cirka 500 000 kronor. Det behövs ingen större olycka för att komma upp i dessa kostnader. Detta är en synnerligen viktig fråga som måste beslutas på riksnivå.

PS-svar:

I motion G39 vill motionären att Folkpartiet ska verka för ett införande av alkolåsbommar eller liknande alkotest i våra större hamnar. Detta för att undvika allvarliga trafikskador på grund av allt för många kör alkoholpåverkade i land från färjorna. Partistyrelsen instämmer i att alkolåsbommar skulle kunna vara ett effektivt sätt att hindra en del onyktra förare att ta sig ut på vägarna. Även om vissa juridiska klarlägganden behövs är själva tekniken redan utvecklad och det finns en anläggning i drift i Trelleborg. Med hänvisning till det ovan anförda föreslår därför partistyrelsen landsmötet att bifalla motion G39.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: