Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

F1 – Sverige behöver en tydlig Burmapolitik

Motionär: Roger Haddad, Västerås
Förslag till landsmötesbeslut:

  1. att Folkpartiet ska verka för att Sverige för en tydligare Burmapolitik

Tyst diplomati räcker inte i fallet Burma. Inte heller det indirekta ekonomiska stöd som Sverige, genom SIDA, stöttar olika humanitära insatser. Folkpartiet liberalerna måste driva på i riksdag och regering så att Sverige får en mycket kraftfullare och tydligare Burmapolitik. Sverige har en viktig roll att spela i EU-kretsen och har tidigare gjort sig känd för att aktivt driva frågan om behovet av demokratiska reformer i Burma och att militärjuntan ska bjuda in oppositionen och dess ledare Aung San Suu Kyi till överläggningar.

Utvecklingen i Burma går åt fel håll. Journalister fängslas och politiska motståndare till generalerna trakasseras och fängslas. Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi har fortfarande inte släppts från sin husarrest och strategin från juntan är att ändra i konstitutionen så att man eliminerar oppositionen. Sverige måste återigen formulera en tydlig strategi och driva en aktiv linje inom EU, FN och i samverkan med ASEAN. Så länge militärjuntan förtrycker sin opposition och rätten till åsiktsfrihet och mötesfrihet bör Sverige bojkotta ASEAN-samarbetet där Burma i dag ingår som en fullvärdig medlem.

Militärdiktaturen har styrt Burma med järnhand sedan 1962, det är hög tid att Folkpartiet på alla nivåer verkar för ett starkare internationellt tryck för en demokratisk förändring. Det arbetet kräver en tydligare strategi inom utrikespolitiken.


Partistyrelsens svar:

I motion F1 föreslås att ”Folkpartiet ska verka för att Sverige för en tydligare Burmapolitik”. Motionären gör bedömningen att den politiska utvecklingen i Burma är oroande och att det är angeläget att verka för ett starkare internationellt tryck för att en nödvändig demokratisk förändring ska ske i landet.

Partistyrelsen delar motionärens uppfattning. Det är allmänt känt att militärdiktaturen i Burma styr landet med järnhand sedan årtionden. Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi har inte släppts från sin husarrest och regimens meningsmotståndare förföljs. Folkpartiet Liberalerna är det parti i regeringen som tydligast förespråkar en utrikespolitik som har demokrati och mänskliga rättigheter som ledstjärnor. Situationen i Burma har påtalats i åtskilliga sammanhang från Folkpartiets håll, till exempel i riksdagens utrikespolitiska debatt i år. Folkpartiet kommer att fortsätta sina ansträngningar för att Sverige och världssamfundet ska verka för ett fritt och demokratiskt Burma.

Partistyrelsen föreslår med detta att motion F1 ska anses besvarad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: