Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

G44 Förnya rättsväsendet

Motionär: Johan Strandberg, Garphyttan

Förslag till landsmötesbeslut:

att landsmötet uttalar att fler fängelser bör drivas på entreprenad

att landsmötet uttalar att icke-offentliga aktörer bör få göra polisutredningar

att landsmötet uttalar att bonuspengar bör börja ges till tullen, polisen, advokater och fängelser

att landsmötet uttalar att icke-offentligt drivna tings- och länsrätter bör få beta av målköer

att landsmötet uttalar att tings- och länsrättsdomarnas löner borde påverkas av antalet timmar som tjänstgörs i en rättssal

att landsmötet uttalar att snabbutbildad b-polis bör göra sig synlig i utanförskapsområdena

Problemen inom rättsväsendet kunde minska genom mer av konkurrens. Negativt är till exempel att icke-offentliga aktörer inte släpps fram. Entreprenaddrift av fängelser i England har fått både intagna och anställda att trivas.

Mer av tings- och länsrättsverksamhet kunde bedrivas av icke-offentliga aktörer. För att korta väntetiderna borde icke-offentligt drivna tings- och länsrätter, med juristdomare som till vardags opererar i det offentligt drivna domstolsväsendet, beta av målköer så att väntetiderna kortas. Dessutom borde tings- och länsrättsdomarnas löner påverkas av antalet timmar som tjänstgörs i en rättssal.

Mer av incitament kunde förbättra läget. Bonusersättning borde ges tullen utifrån beslagsvärdet, polisen då åtalade fällts och advokater då åtalade friats. För att minska brottsligheten kunde fängelser som haft låg återfallsfrekvens bland före detta intagna premieras.

För att öka konkurrensen vore en fördel att mer av polisutredningar drevs av icke-offentliga aktörer. I Stockholmsområdet driver redan ett företag brottsundersökningar med till synes gott resultat.

Snabbutbildad b-polis kan dessutom innebära skillnad. I förorten finns skäl att snabbutbildade, som gärna själva har barn i tonåren, bor i området och talar samma språk som de boende, gör insatser vid sidan om ett annat jobb. En man och en kvinna kunde till exempel en timme per vecka göra sig synliga i utanförskapsområden.

PS-svar:

I motion G44 föreslås en rad förändringar gällande rättsväsendet. Bland annat föreslås privata domstolar, fängelser på entreprenad och bonuspengar till rättsväsendets anställda. Ett annat förslag är att snabbutbildad b-polis ska agera i utanförskapsområdena. Partistyrelsen anser att förslagen i huvudsak är oförenliga med de grundläggande krav på rättssäkerhet som ska gälla i en rättsstat. Partistyrelsen avstår från att i detta sammanhang utveckla argumenten på varje enskild punkt utan föreslår att landsmötet avslår motion G44.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: