Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

Motion C3 Regionala utvecklingsfrågor

Motion C3. Uppdatera landsbygdsprogrammet

Motionär: Sven-Olof Karlborg, Tingsryd. Förslag till landsmötesbeslut:

  1. att partistyrelsen ges i uppdrag att uppdatera landsbygdsprogrammet inför valet 2010

 Folkpartiet liberalerna har många väljare i storstäderna – men landsbygden får inte glömmas bort. Under många år har Folkpartiet beklagligt nog saknat en samlad, rak och entydig politik för landsbygden. Därför bör partistyrelsen, till exempel genom en arbetsgrupp, ta fram ett nytt program inför nästa valrörelse.

Partistyrelsens yttrande över motion C3

Förutsättningen för tillväxt och välfärd är att hela landet och inte bara storstadsområdena kan agera motor. Därför behövs en landsbygdspolitik som kan bidra med förutsättningarna för såväl lokal som regional tillväxt. I motion C3 föreslås att partistyrelsen uppdaterar landsbygdsprogrammet inför valet 2010. Som argument anförs att Folkpartiet under många år saknat en samlad, rak och entydig politik för landsbygden.

Partistyrelsen håller med om att en samlad landsbygdspolitik är viktig, däremot delar partistyrelsen inte motionärens uppfattning om att en sådan saknas. Folkpartiet har sedan vi kom i regeringsställning, tillsammans med övriga allianspartier, utarbetat en nationell strategi för att stärka utvecklingskraften på landsbygden. Detta har resulterat i skrivelsen En strategi för att stärka utvecklingskraften i Sveriges landsbygder, som berör ett brett spektra av frågor om allt från företagande, utbildning till kommunikation.

Grunden till våra ställningstaganden är det samlade grepp kring Folkpartiets politik rörande landsbygdsfrågor som togs för ett antal år sedan och som resulterade i rapporten ”Bo där du vill – En levande landsbygd”, vilken senare har uppdaterats. De då prioriterade frågorna; näringarna på landsbygden, utnyttjande av förnyelsebara naturtillgångar, förbättrat servicenät samt boendemiljö och samhällsstruktur är fortfarande i allra högsta grad aktuella. Det nu pågående arbetet handlar om att konkretisera och genomföra. Framför allt har vi fokuserat på de två viktigaste förutsättningarna för en levande landsbygd, det vill säga goda kommunikationer och livskraftigt företagande. Och kanske det viktigaste av allt, att landsbygdens förutsättningar finns med som ett viktigt perspektiv i alla de beslut som fattas.

Partistyrelsen kommer att behöva göra en samlad bild av vilka program och rapporter som ska tas fram till valet. Olika aspekter av landsbygdsfrågan, liksom frågan som helhet kommer självklart att finnas med i det politiska arbetet inför valet. Partistyrelsen vill dock undvika att redan nu binda sig vid specifika inriktningar och hoppas att landsmötet har förståelse och respekt för detta. Partistyrelsen föreslår därför att motion C3 anses besvarad.

Lämna en kommentar