Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

F4. Förstärkt EU-engagemang i Sverige

Motionärer: Anders Jonell, Torslanda, Bengt Eliasson, Åsa

Förslag till landsmötesbeslut:

  1. att partistyrelsen ges i uppdrag att uppmana våra företrädare i landet kommuner och landsting att intensifiera
    ansträngningarna om EU-information, och därtill information om när finansiering av projekt har skett med EU-medel

I bl.a. Lidköping har en folkpartistisk kommunpolitiker visat framsynta ambitioner när det gäller att driva igenom en ständigt närvarande EU-flagga som vajar framför kommunhuset. Detta är ett inte helt vanligt grepp bland kommunerna och i vissa delar av landet ser man fortfarande med misstro på EU.

All forskning och flertalet undersökningar visar dock att den svenska opinionen aldrig tidigare varit så positiv till EU som i dag; SOM- jämte SCB-undersökningar, parat med internationella dito, visar att stödet för EU är högre än det någonsin varit tidigare. Och inte minst intresset från många kommunal- och regionpolitiker som visar på kunskap och ett engagemang i EU-frågor, vilket är glädjande.

EU är en självklarhet på ett helt annat vis än tidigare. Stort antal kommuner jobbar med olika EU-projekt, kännedom om hur EU-lagstiftningen påverkar den kommunala nivån, har ökat väsentligen trots att EU:s ramregler och statens regeltolkning i ett EU-perspektiv, inte sällan anses komplicerade och dammiga. Vi har gått igenom en rätt dramatisk historia tillsammans och det är definitivt inspirerande med en borgerlig regering som gillar EU till skillnad från tidigare regeringar.

Trots detta jobbar inte Sverige fullt så engagerat som länder runt Medelhavet gör. Vid färd genom främst Spanien och Italien möts man ständigt av skyltar som sakligt beskriver att ”detta projekt (hus, industrilokaler, vägar, jordbruksaktiviteter etc.) har möjliggjorts genom finansiering från EU” och det är en helt naturlig och uppskattad del av medlemsländernas förhållningssätt i EU-medlemskapet.

Det finns goda skäl att underlätta ”EU-vardagen” i Sverige med uppmuntrande åtgärder som hissandet av EU-flagga jämte konkreta krav från offentligheten genom bekräftande uppgifter vari finansieringen ligger inom diverse EU-projekt.


Partistyrelsens svar:

Motionären bakom motion F4 vill att partistyrelsen ska uppmana våra företrädare runt om i landet att intensifiera information om EU och att synliggöra där EU varit med och investerat i projekt. Folkpartiet har inom ramen för Europavalrörelsen och genom det kommunalpolitiska rådet aktivt arbetat med att få ut information om EU-medlemskapets konsekvenser och fördelar som finns på lokal och regional nivå. Stommotioner, insändare och artiklar har tillhandahållits bland annat i ämnen som euron, Europaflagga i kommunhuset, Erasmusstudenter på regionala högskolor och patientrörlighet. Denna form av information och kampanjer kommer att fortsätta även i framtiden.

Vi vet att cirka 60 procent av beslut som tas i kommunfullmäktige påverkas av EU-samarbetet och vi ska under kommande mandatperiod aktivt fortsätta driva EUfrågor för att stärka människors kunskaper om Europeiska
unionen. Motion F4 föreslås därför anses besvarad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: