Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

G Programpunkt 8 och motion G2 y4 och G12

Programpunkt:

8. Barn som bevittnar våld är brottsoffer fullt ut. Vi menar att dessa barn inte bara ska bedömas som brottsoffer enligt socialtjänstlagen utan även enligt brottsbalken. Barnet ska kunna vara målsägande, och gärningsmannen kunna fällas också för de gärningar, bl.a. misshandel (psykisk misshandel) och olaga hot, som drabbar barnet. Vi menar också att dagens regler om brottsskadeersättning för barn som bevittnat våld måste ses över, så att den förälder som har misshandlat den andra föräldern inte behöver godkänna ansökan.

G2. Den rättspolitiska rapporten

Motionär: Folkpartiet liberalerna Stockholms län

Förslag till landsmötesbeslut:

4. att rubriken i punkt 8 ändras till: ”Barn som bevittnar våld inom familjen är brottsoffer.” och att konsekvensändringar görs i övriga delar av texten.

G12. Barn som bevittnar våld är brottsoffer

Motionär: Ragnhild Källberg, Västerås

Förslag till landsmötesbeslut:

1. att Folkpartiet ska verka för att barn som är närvarande när ett våldsbrott begås ska betraktas som målsägare/ brottsoffer och därigenom kunna få del av det stöd som ges till brottsoffer.

Barn som bevittnar våld mellan föräldrar eller andra vuxna far ofta mycket illa. Minnena kan vara en tung börda under åratal och påverkar tryggheten i uppväxten. Men om barnet inte tagit skada så är det ej att betrakta som målsägare enligt gällande definition. Därmed kan barnet inte få del av det stöd som ges till brottsoffer.

PS-svar:

Programgruppens förslag punkt 8 handlar om att barn som bevittnar våld ska ses som brottsoffer fullt ut. Partistyrelsen menar att detta är en viktig fråga för att sätta barnen i centrum och tillvarata deras rättigheter fullt ut. I motion G2 yrkande 4, vill motionärerna införa ett tydliggörande och ändring i programgruppens förslag punkt 8: ”Barn som bevittnar våld inom familjen är brottsoffer” och motionärerna vill att konsekvensändringar görs i övriga delar av texten. Partistyrelsen instämmer med programgruppens syfte och anser i likhet med motionärerna att ett tydliggörande behövs. Det handlar inte om att barn som bevittnat våld rent allmänt ska ses som brottsoffer, utan om just de barn som bevittnat våld inom familjen. Partistyrelsen föreslår att motion G2 yrkande 4 bifalls med den ändringen att den fetstilta texten i programpunkt 8 blir ”Barn som bevittnar våld inom familjen är brottsoffer fullt ut”.

I motion G12 betonar motionären hur illa barn far som bevittnar våld mellan föräldrar. Motionären vill därför att Folkpartiet ska verka för att barn som är närvarande när ett våldsbrott begås ska betraktas som målsägare/brottsoffer och därigenom kunna fåt del av det stöd som ges till brottsoffer. Partistyrelsen instämmer med motionären om att detta behövs, och det är just en sådan ändring i reglerna som programgruppen föreslår i punkt 8. Partistyrelsen föreslår att motion G12 anses besvarad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: