Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

D31, Politiskt engagerade företagare

D31. Politiskt engagerade företagare

Motionär: Gunilla Gustafsson, Stockholm

Förslag till landsmötesbeslut:

1. att Folkpartiet ska se över systemet för ersättning för förlorad arbetsinkomst för politiskt engagerade företagare. De ska rätt till pension och ersättning för förlorad inkomst som bättre stämmer med verkligheten och som stämmer bättre med ersättningen som de personer får som inte är företagare.

Politiska uppdrag kräver i bland att man måste vara borta från sitt vanliga jobb. Det finns ett system för att då begära in ersättning för förlorad arbetsinkomst samt förlorad avsättning till pension. Detta system är dock ytterst ofördelaktigt för företagare. Systemet gör inte skillnad på storföretagaren, småföretagaren och ensamföretagaren utan drar alla över en kam, storföretagarkammen. Då 96 procent av Sveriges företag är småföretag bör dessa också ges rimlig ersättning för förlorad inkomst och pension vid politiskt arbete som bättre stämmer med den verkliga förlorade inkomsten.

PS-svar:

I motion D31 föreslås att Folkpartiet ser över systemet för ersättning för förlorad arbetsinkomst för politiskt engagerade företagare. Argumentet som anförs är att det system som finns i dag är anpassat för storföretagare.

Partistyrelsen delar motionärens önskan om att ersättningar vid politiska uppdrag ska vara korrekta och överensstämmande med den förlorade arbetsinkomsten. Hur detta beräknas för företagare i dag bestäms lokalt och varierar därför mellan olika kommuner och landsting. Det finns dock såväl lagstiftning som rekommendationer från SKL – Sveriges kommuner och landsting inom området. Kommunallagen kräver att kommunfullmäktige antar bestämmelser om ersättning för förlorad arbetsinkomst samt för förlorade pensions- och semesterförmåner. Fullmäktige kan vid sidan av dessa obligatoriska bestämmelser anta regler om arvoden och andra ekonomiska förmåner.

Svårigheter uppstår, precis som motionären beskriver, när förlorad arbetsinkomst ska beräknas för företagare och andra fria yrkesutövare. Lagstiftaren utgår dock ifrån att schabloner måste accepteras i relativt stor utsträckning för att det system en kommun slutligen väljer inte ska bli alltför administrativt betungande. Inget speciellt system förordas utan valet överlämnas åt fullmäktige. SKL – Sveriges kommuner och landsting föreslår en lösning som bygger på den sjukpenninggrundande inkomsten. Fördelen är att systemet är enkelt och besparar kommunerna en kontrollapparat eftersom man kan nyttja försäkringskassans uppgifter.

Partistyrelsen har svårt att se hur det av SKL rekommenderade systemet – trots sin kantighet – skulle kunna ändras för att bättre stämma överens med förlorade arbetsintäkter, utan stora administrativa kostnader. Partistyrelsen föreslår därför att motion D31 avslås.

Lämna en kommentar