Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

Påverkanstorg på Stockholms repskap

Posted by Andreas Bergström på november 9, 2009

Representantskapet i Stockholms stad har traditionellt ett minilandsmöte före landsmötet, precis som på många andra håll. I år hade det formen av ett påverkanstorg. Det innebar att vi alla gick runt mellan åtta stationer med utvalda debattämnen, bl.a. kamphundar, föräldraförsäkring och förstatligande av skolan. På varje station satt motionen eller motionerna med tillhörande PS-svar upptejpade, det fanns en eller två stationsansvariga som förklarade vad frågan handlade om och stimulerade debatten och så fanns det ett blädderblock att anteckna på.

Efter en timmes minglande mellan debatterna återsamlades vi och de stationsansvariga återberättade vad som sagts i diskussionerna. Slut.

Det var ett intressant försök att förnya formerna. Jag tycker inte det blev helt lyckat och många gick under tiden. Å andra sidan tyckte någon att vad som helst är bättre än de vanliga debattformerna.

Det var svårt att höra varandra vid de olika stationerna, och en kompis som hör dåligt gav helt enkelt upp och gick. Det hade alltså varit bra med andra lokaler. Och som jag förstått det från andra som använt metoden så användes nog blädderblocken lite avigt. Här var det huvudsakligen stationsvärdarna som höll i pennen. I stället hade man kunnat ha en större skrivyta och många pennor, eller post-it-lappar så att alla kunde formulera vad de ville i lugn och ro och sätta upp på blocket.

Det var inte många som ställde sig och läste igenom motioner och PS-svar, och det gjorde att debatterna hela tiden började om på samma nivå när folk rörde sig mellan stationerna. Kanske skulle vi ha haft en genomgång av argumenten för och emot varje fråga uppe på scenen före påverkanstorget.

Slutligen hade det varit trevligt att få någon sorts avstämning av vad repskapet som helhet tyckte om frågorna. Tre-fyra personer hade kunnat gå upp och dra de bästa argumenten som kommit fram i debatten och sedan hade vi kunnat rösta. Det hade kunnat vara ett stöd för ombuden och det hade känts mer meningsfullt att delta.

Men ett tappert försök, och det är bara att hoppas att vi hittar något ännu bättre nästa gång. Och internet ska vi använda mycket mer – jag hoppas att debatterna ska dra igång här på sajten på allvar den här veckan, för nu finns mycket av materialet uppe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: