Landsmötesbloggen

Folkpartilandsmöte på Internet

D22, Arbetsgivaravgift på lönebesked

D22. Obligatorisk redovisning av arbetsgivaravgifter på lönebesked

Motionär: Marcus Claesson, Mölndal

Förslag till landsmötesbeslut:

1. Att Folkpartiet tar ställning för en lag om obligatoriska lönebesked till anställda där inbetalda arbetsgivaravgifter framgår.

Kunskapen hos arbetstagare i Sverige om vilka avgifter som arbetsgivare enligt lag måste betala in till staten är enligt min bedömning låg. Inte så konstigt eftersom det inte alltid framgår på lönebeskeden. Men om lönebeskeden blir mer informativa skulle i alla fall två effekter uppnås. Dels skulle de anställdas kunskaper om företagares lönekostnader öka, dels skulle anställda ha större möjlighet att kontrollera att alla försäkringsdelar i arbetsgivaravgifterna har betalats in i enlighet med svensk lagstiftning.

PS-svar:

I motion D22 föreslås en lag om obligatoriska lönebesked till anställda där inbetalda arbetsgivaravgifter framgår. Motivet som anges är löntagares omedvetenhet kring den totala lönekostnaden som arbetsgivarna ha. Partistyrelsen kan förstå viljan att belysa de totala skattekostnaderna, men vill samtidigt inte lägga mer regelbörda på företagen, i form av ny lagstiftning. Det står i dag varje arbetsgivare fritt att på lönebeskedet ange hur mycket arbetsgivaravgift som betalats, och många administrationsprogram innehåller denna funktion. I detta sammanhang kan noteras att Folkpartiets riksorganisation redan i dag redovisar det totala skatteuttaget och att vi även driver denna fråga i flera kommuner. Andra arbetsgivare kan uppmuntras att göra detsamma, men tvång och lag ska inte användas. Partistyrelsen föreslår därför att motion D22 avslås.

Lämna en kommentar